Arjen ympäristöteot eivät vaadi suuria muutoksia tai valtavaa vaivannäköä. Kokosimme viisi jokaiselle lapsiperheelle sopivaa helppoa vinkkiä, joiden avulla teet vastuullisempia valintoja lähes huomaamatta.
1. Suunnitelmallisuutta ruokahankintoihin
Suomalaisissa kotitalouksissa heitetään vuosittain roskiin yli 100 miljoonaa kiloa ruokaa, tämä tarkoittaa keskimäärin 20-25 kiloa hukkaan heitettyä ruokaa per henkilö. Helpoin tapa vähentää oman perheen hävikkiä on käyttää pieni hetki aikaa viikon ruokalistan suunnitteluun ja ostaa kaupasta ruokaa vain se määrä, jonka tietää kuluvan loppuun ennen parasta ennen -päiväystä. Yksi erinomainen vaihtoehto on tallentaa nettiruokakauppaan muutama variaatio perheen kauppalistoista ja tilata hyväksi havaitut tuotteet suoraan kotiovelle, ilman nälkäisenä tehtyjä heräteostoksia.
Kotimaiset satokauden vihannekset ja kasvispainotteinen ruokavalio on ympäristöteko. Kun ruoka tulee läheltä, sen päästöt ovat merkittävästi pienemmät verrattuna ulkomaalaisiin tuotteisiin. Omien hankintojen hiilijalanjälkeä on helppoa seurata esimerkiksi kanta-asiakasjärjestelmien tai pankin oman sovelluksen kautta. Ruokamäärät on hyvä suhteuttaa perheen kokoon ja ruokailutottumuksiin. Kolmihenkisen perheen ei ole järkevää kokata kuudelle, eikä ruokaa kannata valmistaa useammalle päivälle, jos jämät jäävät aina koskemattomana muovirasiaan jääkaapin perukoille. Myös annoskokoihin on hyvä kiinnittää huomiota – annostele lautaselle vain se määrä, joka varmasti maistuu, santsata voi aina.
2. Kierrättäminen kunniaan
Lapsiperheissä jää jatkuvasti valtava määrä vaatteita, urheiluvälineitä ja muita ikäkausiin liittyviä tarvikkeita pieneksi ja tarpeettomaksi. Oman asuinalueen somekirppisryhmät on loistava tapa päästä näistä eroon ja hankkia tarpeellisia varusteita tilalle. Minimoimalla täysin uusien tuotteiden hankkimisen säästyy raaka-aineita, luonnonvaroja ja energiaa. Kierrättäminen vähentää myös jätteiden hävittämisestä aiheutuvaa veden, ilman ja maan saastumista.
3. Moomin Baby -vaipat ovat pehmeä valinta luonnolle
Kotimaiset Moomin Baby -vaipat ovat hiilineutraalit. Vaipat valmistetaan Suomen ainoassa vaippatehtaassa vesivoimalla tuotetulla sähköllä ja aurinkovoimalla. Vaippojen tuotannosta syntyvästä jätteestä mikään ei päädy kaatopaikalle vaan kaikki kierrätetään tai poltetaan ja hyödynnetään energiana.
Moomin Baby -vaipat valmistetaan puhtaista ja turvallisista raaka-aineista, eikä niissä käytetä turhia kemikaaleja, kuten hajusteita tai rasvoja. Valmiit vaipat pakataan 60 % kierrätysmuovista valmistettuun pussiin, jonka voi kierrättää muovinkierrätyksessä. Moomin Baby -vaipat valmistetaan Suomessa eli matka tehtaalta kauppoihin on lyhyt, eikä logistiikka kuormita ympäristöä tarpeettomasti.
4. Liiku järkevästi
Lapsiperheen arjessa liikutaan paljon töihin, harrastuksiin, ostoksille ja välillä myös lomamatkoille. Lyhyet autoreissut lähikauppaan on ehdottoman järkevää vaihtaa pyöräilyyn ja suosia julkista liikennettä aina kun siihen on mahdollisuus. Tiesitkö, että sadan kilometrin viikoittaisella sähköpyoräilyllä voit pienentää hiilijalanjälkeäsi 9% vuodessa?
Lomilla on järkevää suosia kotimaanmatkailua ja lähikohteita. Liikkuminen junalla tai laivalla on aina ympäristöä vähemmän kuormittavaa lentämisen sijaan. Mikäli lennät lomalle, valitsethan aina suorat lennot ilman välilaskuja ja teet mieluummin yhden pidemmän kaukomatkan useamman lyhyemmän reissun sijaan. Valitsemalla hotellin sijaan kotimajoituksen, kuten AirBnB:n, pienennät jo viiden vuorokauden lomalla hiilijalanjälkeäsi prosentin verran.
5. Kestävämmin kotona
Tiesitkö, että pesemällä ainoastaan täysiä pyykkikoneita ja puolittamalla viikoittaiset pyykinpesukerrat säästät vedenkulutuksessa, eikä energiaa kulu käyttöveden lämmitykseen ja pesukoneen käyttöön? Vaihtamalla ympäristöystävälliseen pesuaineeseen, voit vähentää hiilijalanjälkeäsi puoli prosenttia vuodessa, joka vastaa 200 autoilukilometriä. Muistathan myös, että useille vaatteille riittää pesun sijaan tuuletus ja kesällä pyykinkuivauskoneen sijaan on hyvä suosia narukuivatusta.
Kodin sisälämpötila on useilla suomalaisilla liian korkea. Laskemalla lämpötilaa yhden asteen, vastaa se viittä prosenttia lämmityskuluissa. Matalampi lämpötila säästää rahaa, parantaa yöunia ja sisäilmaa. Kylpyhuoneen lattialämmitys pauhaa monilla turhan kuumalla vuoden jokaisena päivänä, käyttämällä lattialämmitystä ainoastaan tarpeen vaatiessa säästät rahaa, eikä energiaa kulu hukkaan.
Lähteet: Hävikkiviikko.fi, Sitra.fi ja Martat.fi